Coronavirus COVID-19

capçalera COVID-19

En aquest apartat pots consultar tots els comunicats i documents oficials emesos o canalitzats per l’ATM, en relació a la situació d’emergència causada pel Coronavirus Covid-19: mesures de seguretat adoptades per les administracions o reducció i adaptació de servei dels operadors de transport públic, entre d’altres.

Des del passat 13 de març s’han acordat mesures per gestionar l’emergència sanitària causada per la propagació del Coronavirus Covid-19. Un dels elements més importants en aquesta lluita és el transport públic, que a diari, habitualment, mou milions de persones a l’àrea de Barcelona. Per això s’han establert una sèrie de mesures i recomanacions, pel que fa al transport públic:

 • Evitar qualsevol desplaçament en transport públic que no sigui inajornable.
 • Si és imprescindible, fer-ho seguint les indicacions de les autoritats, i evitant, si és possible, les hores puntes.
 • Respecta sempre més d’un metre de distància amb la resta del passatge per reduir el contacte.
 • S’ha decretat una ocupació màxima adient d’un terç de l’habitual, per facilitar aquesta distància mínima. Accedeix només a autobusos o cotxes de metro on puguis respectar aquesta mesura; si no, espera al següent.
 • S’han intensificat els protocols de neteja i higiene, però has de contribuir: renta’t bé les mans abans i després d’accedir al transport públic.
 • Evita el contacte directe amb el personal, com ara conductors/res d’autobús, que no vendran bitllets durant el període d’emergència.
 • Si compres títols de transport, procura fer-ho amb targeta de crèdit.
 • La majoria de punts d’atenció i informació estan tancats per seguretat; només romanen oberts aquelles finestretes que tenen separació física. Consulta presencialment només en casos inevitables, si no, consulta via telefònica i digital.
 • Posposa tots aquells tràmits o sol·licituds que no siguin imprescindibles. La majoria, com ara els bescanvis, se suprimeixen fins que acabi el període d’emergència.
 • Insistim: procura evitar el transport públic, respecta el confinament, dins de les teves possibilitats. És una responsabilitat col·lectiva!

Des del passat 13 de març s’han acordat mesures per gestionar l’emergència sanitària causada per la propagació del Coronavirus Covid-19. L’ATM de Barcelona, en aquest cas, en coordinació amb els operadors de transport públic i les administracions consorciades, establirà els mecanismes per compensar els títols que no es puguin haver utilitzat durant els dies que duri aquesta situació excepcional.

Quan s’estableixin els mecanismes adients, passat aquest període d’emergència, s’informarà de què han de fer les persones usuàries per rebre la corresponent compensació. Fins llavors, recomanem evitar desplaçar-se en transport públic i utilitzar aquestes targetes. Els títols en qüestió s’han de guardar per tal de poder reclamar la compensació pertinent.

A causa de les mesures de seguretat adoptades per evitar la propagació del Coronavirus a través de la xarxa de transport públic, els operadors, en coordinació amb l’ATM, han tancat la majoria de punts d’atenció i informació presencial, per protegir la salut del personal i del passatge. En aquest sentit, recomanem:

 • Evitar desplaçar-se en transport públic.
 • Adquirir títols, en cas de ser imprescindible, a màquines d’autovenda o Internet.
 • Posposar qualsevol tràmit o sol·licitud que requereixi atenció presencial.

Si necessites fer una sol·licitud inajornable d’un títol bonificat, com ara FM/FN o per a persones aturades, aquests són els punts disponibles:
Punts de venda títols COVID-19

Tinc un títol de transport que no podré utilitzar durant els pròxims dies, què puc fer?

El millor que pots fer és seguir les indicacions de les autoritats i quedar-te a casa, només has de sortir per motius inajornables, com ara anar a buscar aliments i altres productes essencials, o anar a treballar. Guarda el teu títol, quan acabi el període d’emergència, l’ATM de Barcelona establirà els mecanismes de compensació dels títols integrats amb limitació temporal a partir del primer ús (de viatges limitats i viatges il·limitats), i explicarem què hauràs de fer. No els utilitzis durant aquests dies si no és per un motiu inajornable.

Perdré els dies que no he pogut utilitzar de la targeta?

Establirem els mecanismes de compensació per als títols que no s’han pogut utilitzar durant els dies que duri l’emergència i el confinament. Un cop aquesta situació extraordinària acabi, explicarem com es compensaran els títols integrats amb limitació temporal a partir del primer ús (de viatges limitats i viatges il·limitats) que no hagin pogut ser utilitzats, i què hauran de fer els i les seves titulars. Aquests primers dies, és prioritari preparar la xarxa de transport per rebre en condicions de seguretat i higiene el poc passatge per al qual sigui essencial utilitzar el transport públic, com ara professionals sanitaris.

Puc canviar la T-usual o la T-jove per una T-casual per no perdre els viatges?

No. Avui dia, la situació d’emergència ha obligat a tancar la gran majoria de punts d’informació i atenció per la seguretat i salut de les persones usuàries i dels i les professionals de la xarxa de transport. Bona part dels tràmits i sol·licituds, també els bescanvis, queden ajornats fins que acabi la situació d’excepcionalitat. Guarda els teus títols integrats amb limitació temporal a partir del primer ús (de viatges limitats i viatges il·limitats), no els utilitzis durant aquests dies i més endavant t’informarem de com es compensarà.

I com afecta a la T-casual, aquest període?

Et recordem que la T-casual és un títol que es pot anar utilitzant durant tot l’any 2020 fins que s’esgotin els seus 10 viatges, o fins la seva caducitat, el 28 de febrer de 2021. Podràs seguir amb la teva T-casual, un cop passi aquesta emergència, amb el mateix nombre de viatges que tinguessis encara disponibles.

Tinc una T-usual o la T-jove sense començar. Com m’afecta aquest període d’emergència?

Si no has fet la primera validació, el límit temporal de l’abonament no ha començat a comptar, és a dir, conserva tota la seva vigència. Et recomanem que no l’estrenis fins que no acabi aquest període excepcional.

On puc anar a comprar títols bonificats, como ara de famílies monoparentals i nombroses o per a persones aturades?

Primer de tot, recorda que ens trobem en estat d’alarma, i que les sortides al carrer s’han de reduir al mínim. També aconsellem utilitzar el transport públic només per motius inajornables. Si no pots esperar a adquirir títols bonificats de la gamma FM/FN o per a persones aturades, has de tenir en compte que la majoria de punts d’atenció resten tancats per seguretat. Aquests són els punts que queden disponibles actualment.

Tinc un certificat que em caduca aviat: podré adquirir la T-usual bonificada per a persones en situació d’atur?

La targeta T-usual bonificada té com a principal objectiu la mobilitat per a la recerca activa de feina, i aquesta no és una situació inclosa dins dels desplaçaments excepcionals i inajornables que marca l'estat d'alarma i confinament actual, a causa del Coronavirus. No obstant, si disposes d'una targeta ja iniciada, com no la pots fer servir al llarg d’aquests dies, està previst estudiar una compensació.

Vaig fer la sol•licitud de la T-16 abans de l'estat d'emergència, totes les mesures de confinament també afecten directament al seu repartiment?

El repartiment a domicili de la targeta T-16 s’ha vist suspès a causa de la situació d’emergència social provocada pel Coronavirus. Esperem que el servei quedi restablert un cop finalitzi el confinament. En qualsevol cas, recorda que es desaconsella que els i les menors viatgin en transport públic, excepte per motius imprescindibles.

He de demanar factures d'alguns títols integrats que he adquirit les darreres setmanes. Com ho puc fer, aquests dies?

El tràmit de sol·licitud de factures de títols integrats és presencial i també per correu postal a les oficines de l’ATM, però està aturat temporalment, com moltes altres gestions, i es posposa al final de la situació d'emergència i de confinament.

 

Última revisió d’aquesta pàgina (27/03/2020)