Compensacions títols COVID-19


Compensacions títols COVID-19

A causa del confinament i l’Estat d’Alarma, moltes persones usuàries del transport públic de l’àrea de Barcelona han estat confinades a casa durant setmanes des del 14 de març i no han utilitzat els títols de transport que havien adquirit prèviament amb intenció de desplaçar-se durant el seu dia a dia.

En el cas dels títols que es regeixen per una limitació temporal d’ús, como ara la T-usual o la T-jove, això ha suposat que molts d’aquests títols hagin caducat sense haver pogut gaudir del servei de transport o que hagin perdut bona part del seu període de validesa. Per això, compensarem al passatge que hagi perdut tot aquest temps de desplaçaments. Perquè #ElViatgeContinua.
Compensacions automàtiques


Si tens una T-usual, T-familiar o T-grup que havies estrenat abans del 14 de març i no la vas utilitzar entre el 14 de març i l’11 d’abril , podràs accedir amb ella al transport públic a partir de l’1 de juliol. La màquina validadora ampliarà automàticament la validesa del títol i afegirà els dies perduts; la nova data de caducitat quedarà impresa al revers del bitllet.

Si tens una T-jove, T-trimestre o T-70/90 que havies estrenat abans del 14 de març i no la vas utilitzar entre el 14 de març i el 10 de juny , podràs accedir amb ella al transport públic a partir de l’1 de juliol. La màquina validadora ampliarà automàticament la validesa del títol i afegirà els dies perduts; la nova data de caducitat quedarà impresa al revers del bitllet.

IMPORTANT: el nou període de validesa ampliat començarà a comptar en el moment en el qual passis el teu títol caducat per una de les màquines d’accés de la xarxa. Si no necessites el títol immediatament, espera fins al moment en què el necessitis i l’aprofitis al màxim. Podràs ampliar la validesa del teu títol caducat durant tot el 2020, fins al 31 de desembre.


Compensacions via formulari


Per als casos de títols que sí que han estat utilitzats durant les setmanes de confinament, a causa de desplaçaments per motius laborals o essencials, l’ATM ha habilitat un formulari mitjançant el qual qualsevol persona usuària pot conèixer si té dret a compensació i el nombre de dies que té dret a recuperar.

El formulari també té en compte el període de gratuïtat de transport públic entre el 2 i el 9 d’abril, per a casos en els quals personal sanitari o d’altres serveis essencials ja haguessin estrenat un títol amb limitació temporal o no poguessin gaudir de la gratuïtat d’aquells vuit dies.

Si tens dubtes sobre el teu cas, consulta les Preguntes freqüents abans d’omplir el formulari o trucar al telèfon d’atenció, per evitar col·lapsar el servei. Gràcies!


IMPORTANT: Podràs recórrer al procediment de compensació durant tot el 2020.

La meva T-casual no té dret a compensació?

La T-casual no caduca fins el canvi de tarifes de 2021. Si no l’has utilitzat durant els darrers mesos i encara et queden viatges, la pots tornar a utilitzar sense problemes.

Com puc saber si tinc dret a compensació?

Si tens un títol mensual (T-usual, T-grup, T-familiar), la caducitat del teu títol va ser entre 14 de març de 2020 i 11 d’abril de 2020 i no el vas utilitzar entre aquestes dates, tens dret a la compensació automàtica.

Si tens un títol trimestral ( T-jove, T-trimestre, T-70/90 de FM/FN), la caducitat del teu títol va ser entre 14 de març 2020 i 10 de juny 2020 i no el vas utilitzar entre aquestes dates, tens dret a la compensació automàtica.

Com puc saber quan caducava el meu títol?

A la part posterior de cada títol veuràs el terme “Vàlid fins” o “Cad”, i una data, que és el seu límit de validesa.

Què passa si no em caducava entre aquestes dates?

Només tens dret a compensació dels dies compresos entre el 2 i el 9 d’abril, si ets un treballador/a essencial i vas validar un dels títols mensuals o trimestrals descrits en la pregunta anterior. En aquest cas, hauràs de sol·licitar la compensació via formulari.

Si vaig utilitzar el meu abonament mensual entre el 14 de març i 11 d’abril o el meu títol trimestral entre els dies 14 de març i 10 de juny, puc obtenir compensació?

Sí. En el teu cas, hauràs de recórrer a la sol·licitud via formulari, en aquesta mateixa pàgina. Tot aquell o aquella que utilitzés la seva targeta entre el dia 14 de març i la data de caducitat del títol, encara que fos un sol dia, haurà de recórrer al formulari.

I quant trigaran a compensar-me, mitjançant el mecanisme del formulari?

En un màxim de 30 dies després de realitzar la teva sol·licitud, et direm si tens dret a compensació i el nombre de dies als quals tens drets. A partir de l’1 de setembre, rebràs un avís i podràs recollir el teu títol compensatori al punt de recollida que tu triïs.

Podràs consultar l’estat de la teva sol·licitud a través del link que rebràs en el mail que t’enviarem un cop tramitis la teva petició.

La meva T-usual bonificada o la meva T-usual FM/FN també pot ser compensada de la mateixa forma?

Sí, les variants bonificades de la T-usual i T-jove també segueixen el mateix mecanisme: si estaven estrenades i no es van utilitzar des del 14 de març, podran obtenir la compensació automàtica en tornar a validar-les; en la resta de casos, caldrà anar al formulari.

Ja no necessito el meu títol perquè ja no he d’anar a treballar presencialment o ja no m’he de desplaçar a la universitat, no puc reclamar la devolució dels diners?

No, en el procés de compensacions covid-19 no estan previstes devolucions monetàries.

Fins quan puc reclamar?

Tant la compensació automàtica com la de via formulari es poden dur a terme fins al 31 de desembre.

Si vaig llençar el meu títol o l’he perdut, hi ha alguna opció de compensació?

És imprescindible que el títol estigui en bones condicions, ja que és necessària la lectura de la banda magnètica per tenir informació dels viatges realitzats i poder aplicar la compensació.

La T-verda té dret a compensació?

Sí, l’administració que gestiona la T-verda perllongarà automàticament 90 dies la caducitat de la targeta, que s’aplicarà en la següent emissió que rebrà la persona usuària.

La T-16 se’m va espatllar i vaig haver de comprar un títol, té dret a compensació?

No tens dret a compensació.

Si em vaig comprar un títol no bonificat perquè no vaig poder adquirir un de FM/FN perquè els centres estaven tancats, com puc reclamar?

Podràs reclamar al formulari habitual de l’ATM, sempre que aportis el títol personalitzat que vas adquirir.

Si em vaig comprar un títol personalitzat (T-usual / T-jove) perquè en el període d’emergència no van poder fer un bescanvi de la T-usual / T-jove defectuosa que haig de fer?

Hauràs d’anar a un centre d’atenció de la xarxa de transport públic (comprova la seva operativa d’atenció, per si cal cita prèvia) amb els dos títols perquè et faran bescanvi del defectuós. Has d’anar quan hagis de fer servir el títol defectuós, no abans perquè el títol comença a comptar a partir de la fabricació del bescanvi.

En cas de no tenir dos títols amb dates superposades no tindràs dret a bescanvi.


Atenció i ajuda

El procediment de compensació de títols no utilitzats durant el confinament es duu a terme exclusivament de forma telemàtica, a través del formulari. Si tens qualsevol dubte, pots trucar al següent número de telèfon, habilitat específicament per a aquests casos:

93 120 53 30

De dilluns a divendres no festius, de 9 a 21h.


El procediment no està disponible als punts d’atenció presencial, per tal d’evitar aglomeracions i cues.

 

Última revisió d’aquesta pàgina (03/07/2020)